OSZK logo
URN:NBN szolgáltatás az OSZK-ban

URN:NBN szolgáltatással kapcsolatos dokumentumok

Főoldal

Igénylés
Módosítás
Bővítés
Törlés
Feloldás
Fordított feloldás
Példánylista

Leírások
Fejlesztőknek
English
vissza Vissza

Webes felületen történő adminisztráció

1. Igénylés

Csak az azonosítani kívánt dokumentuma URL címét kell beírnia a szövegmezőbe (pl.: www.domaincim.hu/dokumentum.html). A következő lépésben, megjelenik a címhez rendelt URN:NBN azonosító, a cím, és egy technikai azonosító. Önnek, csak a program által kiadott <meta ...> sort kell dokumentuma fejlécébe (a <head> elem után) beillesztenie. Miután bemásolta a sort, rákattinthat a Mehet gombra és URN:NBN azonosítója véglegesítődik. Fontos, hogy dokumentuma html formátumú legyen.

2. Módosítás

Ha dokumentumát más címre kívánja költöztetni, akkor a kiindulási oldalon be kell írnia az URN:NBN azonosítót, dokumentuma régi címét, valamint az új címet. Az első lépésnél az URN:NBN azonosítót tartalmazó <meta> elemnek a régi címen található dokumentum fejlécében kell lennie. A második lépés előtt régi dokumentumából ezt el kell távolítania, és az új dokumentuma fejlécébe kell helyeznie. Ekkor a második oldal Mehet gombjára kattintva véglegesítődik a címcsere.

3. Bővítés

A már létező URN:NBN azonosítóhoz az eredetileg bejegyzett URL-eken kívül továbbiakat (másolatokat) is be lehet jegyezni. A bejegyzés feltétele, hogy az eredeti dokumentum fejlécében az URN:NBN azonosítót tartalmazó <meta> elemen kívűl egy olyan <meta> elem is szerepeljen, amely -- megfelelő formában -- tartalmaz egy, a másolatként bejegyezni kívánt URL-re illő, reguláris kifejezést. (Pl. a <meta name="urn.nbn.extension" scheme="regexp" content="^http://solanum\.oszk\.hu/~anonymous/pr1/.*$"> elem minden olyan további URL bejegyzését megengedi, amely a solanum.oszk.hu szerver ~anonymous/pr1 néven elérhető könyvtárában, vagy abból nyíló alkönyvtárakban található.)

A bővítésnél mindig az eredeti (elsőnek bejegyzett) dokumentum fejlécében található reguláris kifejezés a mérvadó, ezért eredeti URL-ként mindig ezt kell megadni. (A Példánylisták segítségével megtekinthető, hogy melyik az eredeti, és melyek az esetleges másolatokhoz tartozó URL-k.

4. Törlés

A törlés a módosításhoz hasonlóan történik. Az első lépés előtt a dokumentum fejlécének tartalmaznia kell az URN:NBN azonosítót leíró <meta> elemet, a törlés véglegesítése előtt azonban el kell távolítani onnan. Amennyiben az URN:NBN azonosítóhoz csak a törölt dokumentum volt hozzárendelve, az URN:NBN azonosító is véglegesen törlődik az adatbázisból.

5. Feloldás

A szövegdobozba beírt URN:NBN azonosító segítségével azonnal a számhoz tartozó dokumentum jelenik meg böngészőjében.

6. Példánylista

A szövegdobozba beírt URN:NBN azonosítóhoz tartozó URL-ek listájával tér vissza a Mehet gomb megnyomása után. Az URL-ek mellett azt is megadja, hogy melyik az eredeti (ha még létezik) és melyek a másolatként bejegyzett URL-k.


Az oldallal kapcsolatos kérdéseit, megjegyzéseit és javaslatait az oldal gazdájának küldheti el.